Mâncare de urzici cu gust de nostalgie

Când vine Primăvara nu ratez un lucru: să gătesc mâncarea de urzici pe care și bunica o făcea. Aș putea spune că e mâncarea care mă duce mai aproape de casă, de casa bunicii mai exact, de grădina ei mică din care culegeam urzici la început de Primăvara.

Îmi aduc aminte și acum cum eu mă înarmam cu mănuși și un foarfece ca să pot culege urzici, căci tare rău mă înțepau, iar bunica râdea de mine când mă vedea atât de panicată.  Era mare zarvă în grădină căci eu scoteam niște sunete de durere de la urzicături, iar bunica nu avea nicio problemă să le culeagă cu mâna și mereu mă fascina asta: cum putea ea să reușească, sigur era un secret la mijloc. Secretul era munca pe care o făcea de ani buni în grădină, iar pielea era mult mai bătătorită de muncile pământului și așa nu mai simțea micile înțepături.

Povestea asta se repeta an de an, până când bunica nu a mai fost, iar grădina ei nu mai este acum a noastră. Dar eu nu am uitat cum reușea bunica să facă această mâncare bună de urzici, care pentru mine acum are gust de nostalgie.

An de an abia aștept să vină Primăvara să merg la piață să cumpăr urzici și să trec prin toată rețeta învațată la mine în Moldova.  Nu este simplu, să cureți doar ce e bun de la urzici, necesită multă răbdare și timp, dar la final, când simți același gust ca cel al mâncării făcută de bunica, merită.

Astăzi vreau să vă povestesc cum se face această rețetă:

  • Urzici

Secretul este să le curățați doar varful, acesta este cel mai bun și cel mai proaspat. Dacă le cumpărați de la piață aveți șanse mari ca urzicile să fie udate de vânzători și așa reușiți să le curățați mai repede fără să vă înțepați. Apa de pe ele are rolul de a anula țepii. Eu reușesc să le curăț cu mâna, dar puteți să vă folosiți de mănuși sau o foarfecă.

Cantitate?

Minim 1 kg de urzici pentru două porții consistente. Urzicile au tendința să-și piardă din volum și este important să aveți curățate cât mai multe.

După ce le curățați trebuie să le spălați foarte bine de minim 3 ori în apă caldă, iar mai apoi le puteți pune într-o oală, iar apa trebuie să le acopere.

 

ȚȚ

 

Important! Urzicile trebuie ținute maxim 5 minute, cât să se înmoaie și cât să nu-și piardă din culoare și nutrienți.

După ce le-ați opărit, le scoateți cu o spatulă într-un alt bol. O să observați că ele deja și-au pierdut din volum și puteți să le mărunțiți cu o spatulă din fier.

 

ȚȚ

 

  • 2 cepe mici

Între timp curățați două cepe mici pe care le tăiați mărunt și le puneți la călit într-o tigaie adâncă cu puțin ulei. După ce ceapa a căpătat o culoare aurie, puneți peste o cană cu apă.

 

ȚȚ

 

  • Orez

Puneți un pumn de orez în apa cu ceapa călită la fiert. Eu folosesc orez de la Panzani, dar este ok orice orez care fierbe în 10-15 minute. Aveți grijă să amestecați constant să nu se prindă.

După ce orezul a fiert puneți toată cantitatea de urzici peste și amestecați până devine omogen. Eu pun și doi căței de usturoi tăiați felii, dar nu este obligatoriu.

 

ȚȚ

 

Lăsați încă 10 minute să se amestece gusturile, puneți sare și piper și când apa s-a evaporat, mâncarea de urzici este gata de servit.

 

ȚȚ

 

Eu mereu pun lângă și mămăligă, plus mujdei de usturoi.

 

ȚȚ

 

Rețeta asta poate dura destul de mult pentru că procesul de curățare și spălare durează, dar asta nu înseamnă că nu merită să încercați măcar o dată. Este genul de rețetă pe care nu prea poți să o gătești în altă perioadă, mai ales că în magazine eu una nu am gasit urzici congelate.

 

Și nu uitați: Potrivit centrului de medicină naturistă de la Universitatea Bastyr, din Washington, urzica este un aliment nutritiv excelent, întrucât conţine mult acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu şi kaliu!

 

Dacă ai reușit să faci această rețetă, nu ezita să-mi scrii.

 

 

 

 

 

 

 


Adaugă comentariu

HTML limitat

  • Taguri HTML permise <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.
2 + 0 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.