#șînoi vrem autostradă, dar și respect!

De când a apărut campania minunată #șîeu m-am tot frământat să scriu acest articol. Nu pot să exprim în cuvinte cât de mult apreciez inițiativa lui Stefan Mandachi. Un om care reușeste să miște la propriu o Românie amorțită. Mă bucur că în sfârșit cineva trage un semnal de alarmă despre una dintre multele problemele ale regiunii noastre – Moldova. Asta ne arată că noi nu suntem nepăsători, nici proști, nici leneși și asta în sfârșit se vede.

Dar vă sună totuși cunoscute expresiile: Moldoveni proști, Hai, că tu ești de la Moldova, Au venit toți moldovenii la București... ei și lista poate continua.

Ei bine, de când cu această campanie #sîeu mi-am adus aminte de toate expresiile acestea pe care le-am tot întâlnit adresate persoanelor care vin din regiunea Moldovei. Și nu, nu sunt pozitive, ci sunt expresii dureroase, pe care le aud în special în trafic. Îmi aduc aminte și acum cum am fost avertizată să nu mizez prea mult pe originile mele când ajung la București, că noi nu suntem văzuți cu ochi buni și cel mai probabil o să-mi atrag antipatii. Tind să cred că asta gândesc și cei care conduc.

Mereu am mers împotriva curentului și am contracarat orice expresie defăimătoare venită către noi moldovenii. Mereu am fost în gardă și pregătită pentru orice confruntare. Nu știu sincer de unde au venit toate aceste inadvertente către noi moldovenii, căci proști sincer nu cred că am fost vreodată, deoarece majoritatea personalităților sunt originari din Moldova și asta nu poate să conteste nimeni. În plus, suntem atât de mulți care excelăm în domeniile noastre și asta nu înseamnă prostie, ci multă muncă și multe sacrificii. 

Proști poate de gură, da! Suntem foarte agitați, vorbim mult și poate chiar ne remarcăm cel mai mult dintr-un grup, dar proști nu suntem.

Ne vor alții proști? Da, clar ne vor. Nu neapărat cu autostrada, dar în general regiunea asta atât de frumoasă se vrea să fie așa, ruptă, nedezvoltată și eventual chinuită de neajunsuri.

O altă expresie pe care am tot auzit-o: Moldovenii beau mult

Da, asa este, căci la noi s-au construit mai multe cârciume, cât nu are toată România și de aici vine problema. Când le dai unor oameni doar cârciumi, unde credeți că o să-și înece amarul, sărăcia, neajunsurile? La muzee? Cu siguranță, nu! Și aici iar intervine chestiunea că ne vor proști! Vor să ne țină legați de un pahar și să ne aducă aminte că suntem prea săraci ca să mai putem spera că se mai poate schimba ceva.

Moldovenii au invadat capitala sau lumea.

Da! Așa este, dar se întreabă cineva cu câte sacrificii s-au făcut toate astea? Îmi aduc aminte și acum orele chinuitoare din trenurile care nu mai ajungeau în București. De momentele când trebuia să stau înghesuită într-un microbuz infect, doar să ajung să stau o zi cu mama. Ghici ce, nu puteam să stau mai mult, căci drumul din Neamț în București este la fel de greu de parcurs, ca cel de la Viena – București. Și asta e povestea noastră, a tuturor celor care stăteam înghesuiți, doar ca să ajungem la București sau la Cluj sau...

Să nu mai spun cât de greu este să ajungi până la Constanța la mare.

Pe de altă parte, cred că suntem harnici și muncitori, frica asta de sărăcie pe care am lăsat-o acasă, pe care bătrânii noștri o simt zi de zi ne-a făcut să rezistăm mai mult și să ne dorim mai mult. Asta ne-a făcut mai puternici și mai rezistenți la orice condiții de muncă.

Și unde se mai vede asta? Am invadat și lumea, căci la mine în sat oamenii au plecat de mult în străinătate și nu s-au uitat în urmă. Au luat viața de la 0 și au făcut sacrificii greu de imaginat chiar și pentru noi cei care am rămas.

Oamenii aceștia nu mai speră nici măcar la autostradă, căci se întorc o dată pe an și fac 12 ore ca să traverseze România. 

Moldovenii sunt săraci

Suntem, căci așa ne vor, saraci și umili. Ne-au distrus toate combintele, tot ce înseamnă locuri de muncă, ne-au făcut să ne simțim rupți de lume, ne-au distrus nu doar locurile de muncă, ci și demnitatea. Ne-au făcut să ne simțim neimportanți și doar cei mai puternici am supravețuit, cei care am plecat sute de kilometri ca să putem avea o viață mai bună. Departe de părinți, de rude, de vecini. 

Și astăzi #șînoi vrem autostradă, vrem și respect și ajutor și înțelegere și lucrurile sunt puse în mișcare când ne concentrăm cu toții eforturile.


Adaugă comentariu

HTML limitat

  • Taguri HTML permise <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.
4 + 3 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.