De ceva vreme sunt mult mai conștientă de toate lucrurile pe care le fac, implicit când vine vorba de grija față de mediul înconjurator. Și am pregătit acest mic articol, unde vă prezint cum am eu grijă de mediul înconjurator, de natură și implicit de viitorul copiilor noștri. Cine știe, poate vă va face mai conștienți și poate o să-mi preluați unele obiceiuri:
- Primul lucru pe care l-am făcut de când m-am mutat într-un apartament nou, a fost să reciclez uleiul alimentar folosit și să nu-l mai arunc în chiuvetă. Fac asta de vreo 3 ani și vă spun că nu e deloc greu sau incomod. Nu știu câți dintre voi știți, dar uleiul aruncat în chiuvetă are un efect devastator asupra mediului înconjurător. Un litru aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apă, cantitatea necesară unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani.
( sursa) Pare banal, dar uite cât de mult rău facem cu acest obicei. Partea și mai bună e că există centre de colectare a acestui ulei: MOL Romania și Uleiosul.

- Cu bucurie vă zic că am renunțat la punga cu pungi! Mama nu e prea fericită, dar eu mă bucur pentru această schimbare. De cel puțin 6 luni merg la magazin cu sacoșa de material textil și refuz să mai cumpăr punguțe. Nu e greu, sunt chiar mai rezistente și le pot spăla.

- Reciclez sticla de când mă știu! Când eram mică părea un lucru atât de normal să mă duc la magazin cu o sticlă la schimb. De asemenea, mama și bunica refoloseau mereu borcanele pentru dulceață, compoturi sau alte bunătăți. Obiceiul cu reciclatul sticlei s-a cam pierdut, dar eu reciclez borcanele. Când eram la liceu sau în facultate le spălam și le duceam acasă. Nu părea josnic, ci mă gândeam că nu e ok să le arunc. Acum folosesc borcanele și le fac obiecte de decor sau le folosesc pentru a păstra diferite fructe sau legume. Puteți opta să duceți sticlele de sticlă, borcanele etc la centrele de la Kaufland sau Sigurec. O să vă povestesc cândva și despre ce fac eu la Borcanul cu flori.
- Nu arunc bateriile la gunoi! Le strâng și când adun mai multe, le duc la centrele de colectare din marile magazine, precum Leroy Merlin. Din păcate și acest lucru este neglijat de majoritatea dintre noi și bateriile ajung la groapa de gunoi. Trebuie să știți, că odată ajunse în mediu, substanțele precum plumb, mercur și nichel afectează grav calitatea acestuia, poluănd apele, solul, plantele și vietuițoarele, inclusiv pe noi oamenii. ( sursa)

- De fiecare dată când merg la mare sau la munte strâng chiștoacele sau pet-uri. Nu e mult, dar pentru mine e un important să fac ceva. În plus, proiectele DIY sunt tot un mijloc bun pentru a avea mai multă grijă de consum, de mediul înconjurator.
Pe de altă parte sunt și unele obiceiuri la care lucrez, iar de acestea mă lovesc zi de zi:
- Reutilizarea paharului cand îmi cumpăr cafea sau renunțarea la capacul de plastic.
- Reutiliarea sticlei de apă când sunt la birou.
- Reutilizarea hartiei de scris și lista poate continua.
Sunt curioasă, voi cum aveți grijă de lumea aceasta care ne înconjoară?
Comentarii
Cum incerc sa am grija de mediu
Foarte faine obiceiuri ți-ai format, Oana :). Sper să fie molipsitoare pentru cât mai mulți dintre cititorii tăi. Eu colectez selectiv gunoiul de 2 ani, reciclez sticla, fac cumpărăturile la final de săptămână și merg cu pungile mari de la Lidl și am in plan sa îmi achiziționez niște trăistuțe din bumbac pentru cumpărăturile mai mici. Iar începând cu concediul ăsta am început să pun în punga de gunoi pe care o am in rucsac când merg pe munte pachete goale de țigări și mucuri de țigări găsite pe traseu.
Adaugă comentariu