Ce reguli de bază trebuie să respecți ca invitat la nuntă, dar și de ce aspecte trebuie să țină cont mirii!

Sâmbătă avem plăcerea să mergem la prima nuntă din acest an și abia așteptăm, dar mă gândeam zilele acestea, în timp ce vizualizam în weekend poze cu persoane care mergeau la diverse nunți, că noi am uitat să respectăm niște principii nescrise în calitate de invitați la o nuntă. De asemenea, și viitorii miri ar trebui să țină cont de anumite aspecte când vine vorba de oamenii care le vor fi aproape în ziua cea mare. Sper să nu se supere lumea pe mine, dar poate unii chiar nu știu că:

 

 1. Niciodată, dar niciodată nu mergi îmbrăcată la o nuntă în rochie albă, aurie, argintie, culori deschise – repetați – NI-CIO-DA-TA ( excepția e pentru fetițele care vor să arate ca o mireasă). Oricât de frumoasă este rochia, nu faceți asta. Mai bine împrumutați o rochie. Mireasa are nevoie să se simtă unică și specială în rochia ei frumoasă și deschisă la culoare, chiar nu are nevoie ca fotografii să o confunde cu una dintre invitate. Spun asta pentru că am observat că s-a întâmplat asta la una dintre nunțile la care am fost invitată. Totul ține de respectul pe care îl porți mirilor și nu cred că vrei să le strici seara cu alegerea ta deloc inspirată.

 

 1. Ține-te de promisiune ca invitat

 

Știu cât de frustrant este să nu vină invitații seara, deși la nunta noastră au lipsit doar 2 persoane, cred că m-ar fi ajutat mai mult să fie sinceri și să-mi spună că nu ajung. Ține-te de promisiune, nu promite prezența ta dacă ai alte lucruri în plan. Mirii sunt extrem de stresați cu organizarea și în ziua cea mare, chiar nu au nevoie de surprize neplăcute. Anunță din timp că nu ajungi și promite că te vei revanșa.

 

 1. Nu întârzia

Nunta este un moment programat din timp, iar invitațiile sunt martore. Încercați să nu întârziați prea mult la eveniment. Niciunul dintre miri nu merită să stea la ușă să aștepte un invitat întârziat. În plus, în timpul nunții mirii trebuie să se distreze, să se bucure de moment și nu să se plimbe pe la uși. Evită să fii tu cel care întrerupe momentele cheie de la o nuntă.  

Dacă sunteți apropiați cu atât mai mult nu întârziați. Mirii au nevoie să se simtă speciali și prietenii ar trebui să se asigure că fac asta în ziua cea mare. Nu este cu nimic mai dezamăgitor, ca prietenii apropiați să fie așteptați de miri.

 

 1. Nu exagera!

Fie că ești femeie sau bărbat, încearcă să menții mereu un echilibru. Fie că vorbim de băutură, mâncare, haine, machiaj etc. Invitații trebuie să țină cont că vin să se bucure de un eveniment special pentru miri și nu să se pună ei în evidență prea mult. Alege să fii altruist și respectă-i pe cei din jur. 

 

 1. Plicul!

Bine că nu se mai poartă strigatul darului! Când eram mică am fost la o astfel de nuntă și a fost destul de ciudat, dar ciudat este și acum când încă mai sunt oameni care încă îi intrebă pe alții: Auzi, dar tu cât dai? Eu nu am fost la nicio nuntă unde să țin cont de alți meseni. În pincipiu, vin cu banii de acasă și chiar ofer bani în plus atunci când observ că mirii s-au străduit să ofere invitațiilor anumite atenții ( care mereu sunt scumpe). Când dai bani la o nuntă, trebuie să știi că nu dai doar pentru mâncare, ci și pentru tot ce ține de organizare.  Evită să rămâi cu mentalitatea: dacă ei au dat la mine atât și eu dau tot atât.

 

 1. Rudele

Ca și în cazul invitaților și a prietenilor și rudele ar trebui să țină cont că în ziua cea mare mirii sunt cei mai importanți. Niciun mire sau mireasă nu vrea să asiste la frustrările unei soacre sau mătuși supărate că nu-i stă bine părul sau că nu a fost prea mult băgată în seamă. Rudele trebuie să țină cont că pe vremuri nunta era organizată altfel, în special de părinți și nu exista atâta presiune pe miri ca acum.  Mirii au nevoie de suport moral înainte – în timpul nunții și după.  Evită să transmiți idei negative și profită de eveniment să te distrezi. 

 

Dacă am reușit să subliniez o mare parte din principiile de bază de la o nuntă, acum o să scriu despre câteva pe care trebuie să le respecte mirii.

 

 1. Trimite invitațiile din timp!

 

Îmi aduc aminte că noi am început să dăm invitațiile cu vreo 6 luni înainte, iar pentru invitați a fost tare bine. Foarte multe nunți sunt făcute vara și invitații s-ar putea să aibă planificate vacanțe. Cu cât află mai repede de data nunții, cu atât se evită anumite neplăceri. Nimeni nu vrea să afle cu 2 luni înainte, eventual de pe Facebook, că are o nuntă în capătul celălalt al țării. În plus, confirmările se pot face mai repede și organizarea poate fi mai eficientă.

 

! Evită să crezi că dacă tu ai fost la nunta cuiva, acea persoană trebuie neglijată căci ea va veni oricum la nuntă, pe scurt – obligată. Fiecare invitat merită să fie tratat cu același respect ( dacă vrei să-l primești și tu, of course). Timpurile cu obligațiile au trecut și e momentul să facem lucruri de drag. 

 

 1. Ține cont de nevoile invitațiilor

 

Am zis cândva că nunta nu este despre miri, ci mai mult despre invitați. Deoarece mirii au tendința de a da totul pentru ca cei invitați să se simtă bine, să le placă și mai puțin de cum se vor simți ei. Trecând peste asta, cred că e foarte important să-i întrebăm pe invitați când faceți confirmarea dacă au nevoi speciale:  un loc unde să se odihnească, locuri pentru mămicile care vor să alăpteze în liniște, mâncarea vegetariană sau vegană, mai mult spațiu la masă. Ține cont de asta!

 

 1. Socializează cu invitații

Deși nu prea sunt ok cu această treabă, mirii trebuie să vorbească, să danseze, să facă poze cu invitații. Nu trebuie să stai pe afară, la masă sau să aștepți ca invitații să vină să te roage pentru o poză, care apropo, după nuntă merită să le-o oferi. Dacă ai mulți invitați, poți să vorbești cu părinții să facă asta pentru tine, care apropo - again, se vor simți importanți și poate o să scapi de dramele lor de după nuntă.

 

Sper că am fost concinsă și am punctat mai multe aspecte, mai ales că am trecut printr-o nuntă și știu cam tot ce implică. Am avut și eu surprize, dar sunt unele lucruri pe care nu le poți controla. Cred că încă mai avem de lucrat la capitolul nuntă în România. Oamenii uită multe dintre aspectele menționate mai sus, fie că sunt miri, rude, prieteni, invitați.

 

Petrecere frumoasă tuturor!

 

 

 

 

 

 

 


Adaugă comentariu

HTML limitat

 • Taguri HTML permise <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
 • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.
Imagine CAPTCHA
Introduceti caracterele din imagine.