Despre munca în Social Media și ale ei valuri neliniștite!

De vreo 3 ani lucrez cu normă întreagă în Social Media și pot spune că este unul din job-urile acelea dream, pe care toată lumea le vânează acum. Când am început, sincer nu știam în ce mă bag și dacă o să-mi placă. Surprinzător am învățat multe lucruri din mers, m-am perfecționat în cadrul masterului în Social Media, apoi am mers la multe internship-uri neplătite (ca mai apoi să încep să lucrez efectiv), cursuri plătite, cursuri neplătite și lista poate continua.

Știți pozele acelea cu ce cred părinții tăi, prietenii tăi, colegii tăi despre ce faci la job și, de fapt, ce faci tu cu adevărat nu are nicio legătură cu ce cred ei?! Cam cu asta se confruntă orice om de Social Media (cred). Cumva o mică sau mai mare lipsă de credibilitate în ceea ce privește aptitudinile și munca pe care o face. A lucra în Social Media este deseori perceput cu a sta pe Facebook. Și da, clar e adevărat, dar munca e deseori titanică. Ce nu știe toată lumea este că, eu trebuie sa gandesc totul în avans, orice cuvant, orice banner, orice poza, event, regulament, gestionare comentarii, campanii, raportăriși lista luuungă poate continua. 

Mă confrunt deseori cu reacții de genul: “ Cât de greu e să pui și tu o poză și un text?”,  Cum o fi toată ziua să stai pe Facebook și să nu faci nimic? “ , “Toată lumea ar putea să facă ce faci tu”, “ De ce te plângi, doar stai toată ziua pe Facebook?!”.

Fiind la îndemâna tuturor, platformele sociale sunt cu ușurință folosite de tot mapamondul și acest lucru e confundat cu ușurința de a lucra efectiv în Social Media. Se confundă ideea de pagină personală, cu ideea de pagină pentru companie, de cât de simplu este să pui o poză pe Facebook dintr-o vacanță cu strategia unei campanii, cu creația copy-urilor și a bannerelor.

Se confundă comentariile pe care le dai prietenilor la pozele lor de la nuntă, cu multitudinea de comentarii pe care le primești pe o pagină de companie pe care tu, ca om de Social Media, trebuie să le gestionezi.

Se confundă ușurința de a gestiona contul tău privat cu 1000 de prieteni, cu munca de a gestiona o comunitate, cu abilitatea de a te poate pune în locul celor cu care interacționezi.

Se confunda ușurința prin care poți da un comentariu urâcios unei persoane pe care nu o agreezi, cu gestionarea unei crize (de imagine) pe care o poți avea ca om de Social Media.

Se confundă scroll-ul pe care îl dai pe Facebook pentru a vedea ce mai e nou, cu munca de zi cu zi a unui om care gândește o strategie.

Se confundă merele cu perele și deseori uităm că fiecare este responsabil pe aria lui de specializare, dar și că ceea ce face celălalt nu este mai puțin important decât ceea ce facem noi.

 

 


Adaugă comentariu

HTML limitat

  • Taguri HTML permise <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.
Imagine CAPTCHA
Introduceti caracterele din imagine.