Instagramul arată mai mult o iluzie decât o realitate

Mi-am dorit tare mult să scriu acest articol și iată că am reușit. M-am gândit mult la el și am testat pe pielea mea ceea ce o să scriu pe mai departe. Când am început să lucrez în Social Media și în special pe Facebook, mă gândeam numai la cum să învăț să setez campanii, să învăț să discut cu cei care comentau la postări și cum să fac content fancy. Mi-am dorit tare mult să lucrez în aceast domeniu și mereu am fost curioasă de ce este nou.

Când a apărut Instagram în România, nu am intuit dacă o sa fie de impact, daca e doar pentru adolescenți sau dacă o să mă prindă în horă acest nou canal social. Sincer nu-mi amintesc nici când mi-am facut cont, dar îmi amintesc că la început am pierdut ore în șir dând follow la tot felul de persoane publice și să încep să mă familiarizez cu puținele setări. Să mai zic că nu știam să fac un story? În orice caz, Instagramul pentru mine a fost multă vreme la stadiul de: Hai să vad ce poze a pus Cabral cu Tiara sau pe unde mai cântă Rihanna.

Dar ușor, ușor lucrurile s-au schimbat și am început să devin dependentă de Instagram. Am început să pierd ore în șir scrolland prin feed-ul mai multor persoane pe care nu le cunoșteam. Când am auzit la niște conferințe că există influenceri, niște zei și zeițe ale Instagramului,  normal că am început să-i urmăresc și pe ei. Ore bune priveam cât de frumoase și perfecte sunt aceste fete, cât de frumos se îmbracă, cât de ușor se machiază, cum mănâncă sănătos, cât de frumoase sunt în vacanțe și cât de perfectă și intangibilă este viața lor. Cumva am început să mă simt prost pentru cum arăt, că nu am un destui bani, că parul meu stă mereu vâlvoi sau că nu sunt mereu la modă.

A urmat partea cu: vreau și eu sa fiu ca ele.  M-am dus în Sephora și am început să mă uit la cosmeticele pe care le recomandau, lucruri mult prea scumpe. Sa fim serioși: Ce om normal, cu un trai decent, poate să-și permită cosmetice de zeci de milioane. Am mers în magazine să-mi cumpăr hainele recomandate și bineînteles că multe dintre ele costau cât rata mea la casă. Am mers la un salon doar pentru că era fancy și pentru că acolo mergeau oamenii perfecți, iar la final am plătit cați bani primește mama acum la pensie. Lista a continuat până când mi-am dat seama că nu-mi permit să fac asta și nici nu vreau. 

Cumva mi-am dat seama ca sunt slabă, ca asta înseamnă doar să-mi umplu niste goluri emoționale și nu e ceea ce eu vreau cu adevarat – să trăiesc iluzia de pe Instagram. Îi admir pe creatorii de conținut, oamenii care au sute de mii de urmăritori, care sunt modele în online, dar nu vreau să trăiasc viața lor. Viata mea e imperfectă, ca a multora dintre voi, dar cumva e perfectă și normală. Cu rate, cu job, cu provocări, cu neajunsuri, dar și cu lucruri faine și tangibile.

În 2018 am descoperit că Instagram nu înseamna doar iluzie, ci este și un canal foarte fain, unde găsești content studiat, creativitate și multă imaginație. Am început să mă îndepărtez de această iluzie și am început să lucrez cu multă seriozitate și daruire pentru un content creativ pe @leroymerlinro. Lună de lună mă străduiesc să fac lucruri faine acolo și încerc să strâng o comunitate în jurul acestui brand. Mi-am facut pagină personală că să învăț să fac campanii, să învăț dedesubturile acestui canal și mi-am concetrat atenția doar pe ce pot să fac eu prin muncă.

Am dat unfollow persoanelor care nu-mi creau nicio emoție și acum urmăresc doar oameni faini, colegi, prieteni, oameni pe care îi admir și de la care am ce învăța. Nu sunt ipocrită, încă urmăresc persoane publice și câțiva influenceri, dar asta nu înseamnă că nu știu să triez informația.

Nu am scris despre acest subiect întâmplător, ci știu cât de mult canalele sociale afectează stima de sine a multora. Poate mulți nu o să recunoașteți, dar este o mare provocare să nu ne raportăm la cei care se expun atât de mult în social media. Pe de altă parte, cred că totul ține de sinceritatea pe care o ai față de propria persoană. Cine ești? De unde vii? Ce vrei să faci cu adevarăt în viață? Asta e viața la care vreau să mă raportez? Cum pot sa fiu un om mai bun? De ce am nevoie de canalele sociale? Cu ce mă ajută ele să fiu un om mai bun?

Te asigur că atât timp cât îți pui aceste întrebări și răspunzi cu seriozitate la ele, vei reuși să ieși singur din acest miraj.  Ține minte: toți oamenii au slabiciuni, indiferent de natura lor.


Adaugă comentariu

HTML limitat

  • Taguri HTML permise <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.
Imagine CAPTCHA
Introduceti caracterele din imagine.